AW-11401858615
İLKOKUL SEÇİMİ NASIL YAPILMALIDIR?
Çocukların ailelerinden ve kreş ve anaokullarında yer alan öğretmenlerinden bağımsız bireyselleşmeye başladıkları ilk yer ilkokuldur. Bunun dışında çocuğun ilkokula başlamasıyla birlikte hayatına birçok sorumluluk ve değişimler yer almaktadır. Bütün bunlarla birlikte çocuğun ‘’Ben nasıl bir öğrenciyim?’’, ‘’Nasıl ders çalışmalıyım?’’, ‘’Okul iyi bir yer mi kötü bir yer mi?’’, ‘’Neden okula gidiyorum?’’, ‘’Nasıl bir insan olmalıyım?’’ gibi birçok sorunun cevabını bulduğu en önemli başlangıçtır.
İlkokula başlayacak çocuğu olan ebeveynlerin bu noktada dikkat etmesi gereken bazı önemli koşullardan bahsedebiliriz.
Eğitim alanında birden fazla eğitim modeli bulunmaktadır. Yani öğrencilerin yer aldığı okulda derslerini nasıl öğreneceği, etkinliklerin neye göre planlanacağı, öğretmenlerin ders akışını hangi öğretim modeline göre belirleyeceği, kurum içi iletişim stratejileri ve yenilikçi bakış açısına sahip olup olmaması gibi birçok koşul belirlemektedir. Özellikle ilkokul grubunda uygulamalı eğitimin önem kazanması ve çocukların okuldan, dersten uzaklaşmadan eğlenerek öğrendiği eğitim modellerinin etkililiği tartışılmazdır. Fakat seçilecek eğitim kurumunun benimsediği eğitim modelini aktif bir şekilde uygulayıp uygulamadığından emin olmak gerekir. Okul seçiminde eğitim modellerinin araştırılması ve okulların bu açıdan incelenmesi ilk adım olmalıdır.
Her öğretmen kıymetli ve özeldir. Fakat ilkokul grubunda; öğretmenlerin yetkinliği ve deneyimi, kurumu ve öğrencilerin benimsemesi, öğrenci ve velilerle kurduğu iletişimi, mevcut bilgisini okulun eğitim modeline ve öğrencilerin öğrenme düzeylerine göre aktarması oldukça önemlidir. Bu nedenle, tercih ettiğiniz okulda çocuğunuzun öğretmeni ile tanışmanız ve iletişim halinde olmanız eğitimin olmazsa olmaz bir parçasıdır.
Son zamanlarda birden fazla şubesi olan eğitim kurumları artmıştır. Bu eğitim kurumlarında ortak bir planlama yapılmakta ve uygulanmaktadır. Bu planın her kurumda uygulanma biçimi okulun yönetim kadrosuna bağlıdır. Okul yönetimi sadece bu programa bağlı kalabilir, programın üstüne yeni uygulamalar ve etkinlikler ekleyebilir veya çok azını uygulayabilir. Bu nedenle yönetim kadrosunun kendini geliştirebilen ve yeniliklere açık olması oldukça avantajlıdır. Tercih ettiğiniz okulun markalaşmış bir kurum olup olmamasına bağlı kalmaksızın yönetim şeklini ve yöneticilerinin eğitime dair bakış açılarını dikkate almalısınız.
Özellikle ilkokul dönemindeki çocukların okula bağlanması ve akademik başarısının en önemli unsurlarından birisi okul içerisinde kullanılan iletişim dilidir. Okulun benimsediği kurum içi iletişim dilinin baskıcı, küçümseyici, eleştirici veya cezalandırıcı olmasından uzaklaşması önemlidir. Bunun yerine pozitif bir iletişim dili eğitim sürecini ve çocuğun okula bağlanmasını kolaylaştıracaktır. Hem yöneticilerin hem öğretmenlerin çocuklarla ve ailelerle kurduğu iletişim biçimi aynı zamanda akademik süreci de doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle okul seçimi yaparken kurum içerisinde yer alan yönetici, öğretmen ve personellerin yapıcı ve pozitif bir iletişim dili olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Her çocuk için okulun fiziksel ve sosyal ortamı oldukça önemlidir. Fakat oyun çağında olan ilkokul grubu için ayrıca önem taşımaktadır. Bu nedenle çocukların ders saatleri dışında okuldan yararlanabilecekleri sosyal faaliyetler ve oyun alanlarının varlığı ve kullanılabilirliğine dikkat edilmelidir. Bunun dışında çocuğun eğitim göreceği sınıfın fiziksel koşulları, yemekhane veya kantinin var olup olmaması gibi unsurlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Eğitim süreci sadece temel derslerin öğreniminden ibaret değildir. Çocuğun kendini keşfetmesi, özgüveninin gelişmesi, sosyal ilişkilerinin güçlenmesi, fiziksel becerilerinin artması için okulun sunduğu sosyal faaliyetler büyük önem taşımaktadır. Spor, müzik, dans, resim, drama, tiyatro çalışmalarının ve yaş grubuna uygun olan gezilerin olması ilkokul çağındaki çocukların okula bağlanma ve gelişim sürecini destekleme noktasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle tercih edeceğiniz okulun bu özellikleri taşıyıp taşımadığına dikkat edebilir ve çocuğunuzun bunlardan ne kadar yararlanabileceğini sorgulayabilirsiniz.
Tercih edeceğiniz okulun evinize ne kadar uzaklıkta olduğu çocuğunuzun motivasyonu, okul adaptasyonu açısından önemlidir. Okulun eve yakın olması çocuğunuzun okul sonrası ödevlerini tamamlayabilmesi, oyuna zaman ayırabilmesi, sizinle zaman geçirebilmesi ve uyku düzeni için bir etmendir. Bunun dışında okulun yer aldığı konuma bağlı olarak çocuğunuzun okula ulaşımının nasıl olacağı da (yürüyerek, servisle, ana yol üzerinde olması gibi) belirlenmelidir.
Eğitimde çocuğun öğrenme seviyesini belirlemek için yazılı sınavlar, ödevler, projeler yapılabilmektedir. Çocuğunuzun akademik başarısını olumlu etkileyebilmesi için bunların nasıl uygulandığı ve çocuklara ne şekilde yansıtıldığı da okul tercihinde bir kriterdir. Bunun dışında çocukların ilgi ve yeteneklerinin hangi konulara veya alanlara olduğu da belirlenebilmektedir. İlkokul düzeyinde okul seçimi yaparken hem çocuğun yeteneklerinin belirlenmesi hem de okul bağlılığının sürdürülebilmesi için önemli bir yere sahiptir.
Okul ve koşulları ne olursa olsun her çocuk kendi başına özeldir. Eğitim onların hayatı için atılan en önemli adımlardan biridir. Fakat onlardan ve aranızda ki bağdan öte değildir. Hayatları için attıkları bu büyük adımın mutluluk getirmesi dileğiyle…
ERD Psikoloji